Menü
A Liscáról Blog Kapcsolat Lisca hírlevél Fehérneműk Fürdőruhák Üzletkereső Webshop

Blog

Így tedd tönkre kedvenc fehérneműdet! Tippek és ellentippek!

Hurrá! Végre megvan a kedvenc bugyi-melltartó kombináció, és megkezdtétek az együttélést, mint "A tökéletes fehérnemű és még tökéletesebb viselője". De mi van akkor, ha a mézeshetek elmúltával érzed, csökken a rajongás...? Íme, néhány tipp, hogyan szabadulj meg kedvencedtől!

 

(Vigyázat! A cikk nagy mennyiségű iróniát tartalmaz! :) )

Ha újra elkapott a vadászizgalom és az orrodban érzed a friss fehérnemű ínycsiklandó illatát, akkor itt az ideje, hogy jégre tedd megunt kedvencedet. Ne izgulj, hiába választottál gondosan, és áldoztál a minőség oltárán, még a legjobb anyagú fehérneműt is rövid idő alatt ki lehet végezni, mindössze kellő odafigyelés és egy kis ügyesség kell hozzá. És, ami a legfontosabb: ne tántorítsanak el a közös szép emlékek! Csak könyörtelenül!

De mit is kell tenned a hatékony roncsolásért?

1. tipp: Sose mosd kézzel!

Bár a gyártók azt javasolják, hogy kézzel mossuk a legkényesebb fehérneműinket, lássuk be, hogy az túl kíméletes az anyagnak. Szóval tessék csak bevágni a mosógépbe legyen bármilyen finom anyagú is az alsónemű!

Vagy mégis...?

Ha mégis előtörnek azok a szép, közös emlékek, akkor inkább ellenőrizd a címkét, és, ha a gyártó nem javasolja a fehérnemű mosógépben való mosását, akkor szánj néhány percet arra, hogy kézzel, finoman dörzsölve teszed tisztává kedvencedet.

2. tipp: Kizárólag magas hőfokon, jó alapos centrifugálással!

Ha már landolt a bugyi és a melltartó a mosógépben, csak a megfelelő hőfokot kell kiválasztanod! Csak semmi finomkodás! A megfelelő hőmérséklet ez esetben azt jelenti, hogy megfelelően magas, vagyis 60°C alatt be se kapcsold a gépet, mert úgysem hat. Legyél magabiztos, adjunk a baciknak, na, meg az anyagnak! (Az igazán elszántak bevállalhatják a 90°C-ot  is, és bónuszként a centrifugálás fordulatszámát is emeljék a legmagasabbra!)

Én azért megnézném azt a gyártói termékcímkét...

Ha tisztítható is mosógépben a fehérnemű, akkor is tartsuk be a gyártó által javasolt hőfokot, hiszen így őrizhető meg a legtovább az alsóneműk és a melltartók eredeti színe, rugalmassága és textúrája. Kíméletesen, inkább alacsonyabb fordulatszámon centrifugázzunk csak.

3. Tipp: Mosózsák? Minek?!

Soha, ismétlem: soha ne használj mosózsákot, esetleg kímélő mosószert a likvidálni kívánt fehérneműnkhöz! Egyébként is felesleges pénzkidobás és úri huncutság mindkét dolog, aztán csak ott porosodnak majd a polcon vagy a szekrényben!

Ha mégis megesne a szíved és a csendes elhasználást választanád a kegyetlen tönkretétel helyett, a melltartókat mindig mosózsákban mosd, és lehetőleg egy mosózsákba csak egy melltartó kerüljön. Amennyiben a tisztítani kívánt bugyi igazán kényes anyagú, esetleg díszített, akkor sokkal tovább megőrizheted épségét, szépségét, ha ugyancsak védőzsákban helyezed a gépbe.

4. Tipp: "Napfény járja át a szívem újra..."

Nincs is jobb, mint az erős UV sugárzás! Szárítsd fehérneműidet tűző napon! Vagy gátlástalanul tedd be a szárítógépbe! A napon történő szárításkor fokozhatod a hatékonyságot, ha a melltartókat a pántjuknál fogva lógatod fel.

Te szeretsz a tűző napon lógni egész nap?

Amikor szabadba teregetjük a fehérneműket, mindig árnyékba tegyük! A textíliáknak nem feltétlenül tesz jót, ha hosszabb ideig a tűző napon hagyjuk őket, hiszen ugyanúgy, ahogy a bőrt is, az UV-sugarak a textília szálait is károsíthatják. Nem véletlen, hogy a napnak tartósan kitett anyagok idővel szinte teljesen szétfoszlanak. Ami pedig a szárítógépet illeti: egyszerűen ne! Ha szeretnéd, hogy tartósak legyenek a legszebb fehérneműid, akkor soha, semmilyen körülmények között ne tedd őket szárítógépbe!

5. Tipp: "Könyörgöm, akasszuk fel!"

Végezetül a melltartókat tárold a pántjuknál fellógatva, esetleg a szoba sarkába hajítva, ahogy esik úgy puffan módszerrel. Az alsóneműknél javasolt a kicsi galacsin formula, hiszen a gondos gyűrés nemcsak megkínozza az anyagot, de legalább helytakarékos is.

Vagy...

Tedd egymásba a melltartókat a fiókban, szekrényben, hiszen így tovább megőrzik a formájukat, nem deformálódnak. A bugyikat óvatosan hajtsd össze, bár időigényesebb, mint csak bevágni a fiókba, de megéri a befektetett időt. Érdemes bevetni a néhány száz forintért kapható rendszerezőket, hiszen nemcsak praktikusabb a tárolás így, de sokkal átláthatóbb is lesz a fehérneműs fiókod.

 

Derecskei Andi

LISCA MagyarországVissza