Menü
A Liscáról Blog Kapcsolat Lisca hírlevél Fehérneműk Fürdőruhák Üzletkereső Webshop

Blog

Válassz mellméretednek megfelelő sportmelltartót!

Lassan lecseng a kánikula és új lendületre kap az ember lánya, hogy megigazítsa azt, amit a nyár varázsa itt-ott megeresztett. De hogy a fenék és a has feszesedésének mellünk ne lássa kárát, jól kell sportmelltartót választanunk!

Mielőtt bármibe is belevágnék, íme néhány sokatmondó adat:

Sportolás után a nők 60%-a érez fájdalmat a mellkasában, mellében, amit főleg a mellek rázkódása okozza. Joanna Scurr, az angliai Portsmouth Egyetem biomechanika professzora által végzett kutatás pedig kimutatta, hogy gyaloglás közben a nők melle körülbelül ugyanolyan arányban mozdult minden irányba, miközben a kocogás során több mint 50%-a a mellek mozgásának függőleges irányú, 23%-a oldalirányú és 27%-ban mozog előre és hátra. Az átlagostól túlzott mértékben eltérő és hosszú ideig tartó kilengések az ínszalagok és a bőr megnyúlását eredményezik, amelytől aztán a mell feladja a harcot a gravitációval.

 

Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, a jó melltartó kiválasztása elengedhetetlen, ha nem szeretnénk úgy járni, hogy bár a fenekünk csodásan feszes lesz, a mellünk diszkréten, rosszabb esetben pedig határozottan konvergál a bokánk felé. Minek siettetni azt, amit a természet sajnos amúgy is elvégez rajtunk?

 

A felsőrész megfelelősége ugyanakkor nemcsak magán a ruhadarabon múlik, hanem azon is, hogy a mellméretünknek ideális fazonba bújunk. De kezdjük először néhány általános dologgal, hogy miről ismerszik meg a jó minőségű sportmelltartó!

A jó sportmelltartó...

...elasztikus és teljes mértékben illeszkedik a testhez.

Hiszen feladata, hogy megvédje a mellszöveteket a húzódástól és a megnyúlástól.

A hagyományos melltartókkal szemben, amelyek csak függőleges irányú mozgást szabályozzák, a sportra kifejlesztett támogatja és behatárolja a mell mozgását megelőzve ezzel az izom és a szövetek sérülését.

...olyan anyagból készül, amely nem korlátozza a mozdulatokat, de védelmet nyújt és csökkenti a rázkódást.

Figyeljünk oda, hogy a gyártó garantálja: a kiválasztott darabnak jó a légáteresztő képessége és felveszi a nedvességet.

...is lehet kényelmetlen, ha nem vesszük figyelembe a mellméretünket.

Talán mondanom sem kell, ami jó egy 75B-s mellnek, az nem biztos hogy ideális egy 85D-snek.

Milyen sportmelltartó fazon illik hozzám?

 

Kicsi mellek

 

Ahol azt gondoljuk, hogy a természet elvett, ott azért adott is, hiszen kisebb mellekkel sokkal könnyebb a sportélet. Kevesebb aerob mozgással járó sportoknál nyugodtan választhatunk trikó szabású vagy top típusú sportmelltartót. Ám ha ugrálunk vagy futunk, akkor már szükséges a külön kosárkialakítás, hiszen azok szerint a bizonyos számítások szerint az „A” kosaras mell is mozog 2-3 centimétert, ha belendülünk.

 

Közepes mellek

 

Az ebbe a kategóriába eső hölgyek a szexi, edzőtermi istennős, szelfizős top fazonú sportmelltartót maximum ismerkedési hadjáratokra fogják be, ahogy a trikó fazonú is felejtős. Ha komolyabban szeretnének mozogni itt már nincs kecmec: nagyon is kell a támasztás meg a tartás. Mindenképpen legyen rendes kosárkialakítása a sportmelltartónak, és erősen javaslom a kapcsos, erős hátpántokkal ellátott darabokat.

 

Nagy mellek

 

A nagyméretű sportmelltartók esetében már nemcsak a tartás és a támasztás terén merülnek fel extra igények. Gondoljunk bele, mennyire kellemetlen lenne egy egész edzőterem előtt kibuggyantani a kétségkívül látványos dekoltázsunkat. Szóval amikor próbálunk, ne csak azt ellenőrizzük, hogy alulról és oldalról is tart-e megfelelően a melltartó, de a próbafülke magányában nyugodtan elvégezhetünk néhány tornagyakorlatot, hogy garantáljuk: lehajolásnál, de még fejenállásnál sem esik ki belőle a mellünk előre.

 

 

Találd meg a hozzád legközelebbi LISCA partnert!

 

Derecskei Andi

LISCA MagyarországVissza